Hvad er HDMI? Det spørgsmål stiller mange sig. Det er standarden, der står for High Definition Multimedia Interface og er den længe ventede afløser til den Europæiske Scart- og Amerikanske Component Video standard, der omsider bliver slået sammen. Med HDMI får man mulighed for at overføre levende billeder og lyd i digitalt format i HDTV-opløsning. HDMI er bagudkompatibel med DVI (Digital Visual Interface) standarden på billede siden og er forberedt til digital lyd. HDMI benyttes i næsten alt efterhånden, fra Blu-ray og DVD til computere og mediacenter.

Hvad er HDMI ?

HDMI og DVI

Både HDMI og DVI er udviklet af Silicon Image og er baseret på TMDS®, Silicon Image’s kraftige høj-hastigheds seriel link teknologi. HDMI supportere både standard (480p, 576p) og høj opløselig video (720p, 1080p 4K). Ydermere overfører HDMI også ATSC HDTV-standarder, supportere 8 kanals digital lyd og med en båndbredde på op til 10 Gbps skulle HDMI være godt fremtidssikret. Fordi HDMI er udviklet med henblik på slutbruger elektronik er der en række ekstra finesser, der kan overføres mellem apparaterne, såsom automatisk tilpasning af størrelser, opløsning og formater. Der er også mulighed for at overføre specielle kontrolsignaler (fjernbetjening, netværk, strøm mv.) apparaterne imellem, som eksempelvis, at tænde for apparater automatisk, som er krævet hvis man ønsker at se en DVD film eller lignende.

For at filmproducenterne skulle kunne acceptere HDMI standarden, og derved vinde den brede udbredelse, var det påkrævet at en digital kopisikrings protokol blev en del af standarden; derfor blev HDCP implementeret. HDCP står for High-bandwidth Digital Content Protection, en specifikation udviklet af Intel, der i sagens natur er lavet til at beskytte indhold, der overføres mellem både DVI og HDMI forbindelser. Vær derfor opmærksom på at de apparater man ønsker at koble sammen, begge er enten med eller uden HDCP, ellers kan dette bevirke at der ikke kommer noget signal igennem.

HDMI afløser Scart

HDMI standarden er den længe ventede afløser til de traditionelle Scart kabler. Med et HDMI kabel er der mulighed for at overføre både billede i fuld digital HD format (1080p), 4K og digital surround lyd (Digital HD lyd). HDMI kabler er bagud kompatible med DVI standarden på billede-siden og kan derfor kobles direkte sammen med udstyr der har DVI. HDMI bruges i alle nyere multimedia enheder, såsom DVD- og Blu-ray afspillere, digital receivere, computere, spillekonsoller, fladskærme, projektorer, osv.

HDMI er forberedt til at overføre 8 kanals ukomprimeret digital lyd, bla. også den nye Dolby True HD og DTS Master Audio HD lydformater. Ved at benytte et digitalt HDMI eller DVI monitor kabel opnås normalt den absolut ypperste billedkvalitet, da konverteringer til analoge videosignaler og tilbage igen helt undgås. Dette giver et skarpt billede, høj kontrast, større dybde og superflotte farver.

HDMI er fremtiden for billede og lyd

HDMI er den nye fælles standard som benyttes i alle nyere audio/video apparater. HDMI-standarden er resultatet af en bred sammenslutning af de store elektronikproducenter i verden og har derfor vundet indpas i alle nye apparater og erstatter de traditionelle audio og video kabler/tilslutninger. For tilslutning af AV-komponenter er HDMI forbindelsen oftest at foretrække frem for både Component video (Y-Cb-Cr) og Scart (RGBs), men er specielt bedre end S-Video og Composite video forbindelser. Der er mange fordele ved HDMI forbindelser, en af de vigtigste er muligheden for afvikling af High-definition (HD) og 4K Ultra HD-materiale i en ren digital forbindelse. Film indspillet og lagret i HD kvalitet, såsom film på Blu-ray discs, har en opløsning på op til 1920×1080 pixels eller som det nyeste 4K (som er ca. den 4 dobbelte opløsning af Fuld HD), mod DVD film som kun har en opløsning på 720×576 pixels; dvs. næsten 4 eller 16 gange så høj detaljegrad. Ved at kunne overføre materialet i den digitale form hele vejen fra medie til afspiller til TV, undgås en konvertering fra det oprindelige lagrede digitale format til et analogt signal, som gennem f.eks. Scart og Component video, for så at konvertere det tilbage til digital form igen, så det kan vises det på f.eks. en fladskærm.

Af andre fordele kan nævnes mulighed for fælles kontrol af apparater, dvs. betjene skjulte apparater som er forbundet med et TV via kablet og fælles standarder. På den måde vil det være muligt f.eks. at gemme digitale TV modtagerbokse væk i et skab og stadig styre boksen via TV’ets fjernbetjening.

HDMI har både digital lyd og billede

Lyden transmitteres også i digital form via HDMI og kan benyttes helt op til 8 kanaler, med standarder som Dolby True HD, DTS Master Audio, osv. Muligheden for at overføre både billede og lyd gennem samme HDMI-kabel, giver det naturligvis en meget simpel installation. Rent teknisk er der ikke nogen separate ledere til lyden i HDMI, som normalt kendes ved at føre en billede- og lyd forbindelse separat, da de transmitteres digitalt sammen med videosignalerne i HDMI kablet; lyden og billedet multi-plexes sammen. Af denne grund kan lyden ikke umiddelbart deles ud fra HDMI stikket, f.eks. i forbindelse med et billede fra en kilde med DVI-stik og digital lyd (koaxial/toslink), til dette formål kan der dog fås konvertere, men dette er dog ofte dyrt, da det kræver en elektronisk løsning.

En hage ved HDMI-standarden er dog den digitale rettighedsikring i form af kopibeskyttelse, også kaldet HDCP protokollen. Således kan du kun benytte HDMI forbindelser til at afvikle digitalt indhold, samt optage egne og ubeskyttet materiale, f.eks. film optaget med et videokamera. HDCP-protokollen var en nødvendighed for at filmindustrien ville bakke op omkring HDMI standarden for at undgå digital kopiering.

For at kunne overføre et perfekt signal med et HDMI-kabel spiller datamængden (opløsning, farvedybde m.v.), længden på kablet og støjforhold en væsentlig rolle i forhold til at vælge den rigtige kvalitet kabel. Mængden af data er defineret af opløsningen, farvedybden og frekvensen på materialet der skal overføres.

HDMI byder på forskellige opløsninger

Billedopløsningen via HDMI starter ved Standard Definition opløsning på 576i/480i dvs. 720×576 (PAL) eller 720×480 (NTSC) interlaced. Hvilket svarer til DVD opløsning, og går foreløbig op til High Definition også kaldet Fuld HD eller 1080p, dvs. 1920×1080 pixels progressivt. Senere er der så kommet 4K Ultra HD-opløsninger, der giver mulighed for opløsninger helt op til 3840×2130 pixels og hastigheder på op til 60 billeder i sekundet! Ved at overføre et fuld HD eller 4K signal gennem HDMI-kablet, som bl.a. findes på Blu-ray film, kræves væsentlig højere bitrate end DVD-opløsning (SD). Det stiller derfor højere krav til kablerne for at opretholde fuldt signal uden tab over afstand ved højere opløsning. Det samme gør sig gældende hvis farvedybden øges, som hvis man har apparater der understøtter DeepColor, som benytter 48 bit farver i stedet for 24 bit, da datamængden fordobles. Alle HDMI-kabler kan i princippet bruges til alle opløsninger uanset deres certificering/godkendelse, men ikke alle HDMI kabler er fremstillet i en kvalitet, der gør at de kan bære signalet uden at der kommer støj på billedet. Fejl ses i øvrigt oftest ses som prikker i billedet eller blot sort skærm og gør at signalet er ubrugeligt i praksis. Af disse årsager nævner vi i produktbeskrivelserne for kablerne på websiden hvilke opløsninger vi anbefaler de maksimalt benyttes til. Disse anbefalinger og bedømmelser er basseret på producents godkendelser og tests, egne erfaringer og ikke mindst tilbagemeldinger fra vores kunder.

HDMI har forskellige stik

Der findes på nuværende tidspunkt 3 forskellige HDMI stik standarder. Det traditionelle HDMI-stik (type A) benyttes til langt de fleste apparater. De nyere typer Mini HDMI Type-C eller Micro HDMI Type-D, vinder indpas på apparater hvor pladsen er sparsom, som på f.eks. videokameraer eller andet bærbart udstyr.

HDMI-standarden er under løbende udvikling og udvidedes hele tiden, disse udvidelser er foreløbig rent software baseret, dvs. stik standarden forbliver uændret. På den måde får man blot flere og flere muligheder med apparater der har nyere version af HDMI-kredsløb. Derved også får man mere ud af sit udstyr og ikke mindst HDMI-kabler med tiden.